Sveže vesti:
 

 

ARHIVA IZDANJA

Izgradnja solarne elektrane u Vranju

Ukupni kapacitet solarnog parka biće 150 megavata, a od toga 10 megavata će biti izgrađeno u okviru pilot projekta, navodi se na sajtu kompanije „Euro Solar Parks“, čije se sedište u SAD a poslovanje usmereno na tržište energije iz obnovljivih izvora u Evropi.
Procenjuje se da će solarna elektrana godišnje proizvoditi 182.000 megavat-sati električne energije, navodi se na sajtu te kompanije i dodaje da će ona biti namenjena izvozu.
 Pomoćnik gradonačelnika Vranja, Boban Stanković je rekao za agenciju Beta da će, na osnovu ugovora, izgradnja solarne elektrane početi u aprilu sledeće godine. On je rekao da kompanija „Euro Solar Parks“ namerava da projekat u Vranju preraste u jedan od najvećih solarnih parkova u Evropi, zbog čega je i uspostavila saradnju sa jednom od najvećih privatnih kompanija za obnovljivu energiju u Kini.

Najveći potencijal za korišćenje solarne energije je na jugu Srbije, a gradovi sa najvećim potencijalom su Niš, Kuršumlija i Vranje. Prosečna godišnja vrednost energije zračenja za teritoriju Srbije iznosi od 1.200 kilovat-sati po kvadratnom metru (kWh/m2/god) u severozapadnoj Srbiji do 1.550 kilovat-sati po kvadratnom metru u jugoistočnoj Srbiji, dok u centralnom delu iznosi oko 1.400 kilovat-sati po kvadratnom metru.
Srbija ima dobre uslove za korišćenje solarne energije, ali joj zbog cene najviše odgovaraju solarni toplotni energetski sistemi za zagrevanje vode, kakvim je preplavljena Grčka.
Solarnu elektranu će graditi kineska kompanije čije ime nije saopšteno, a planirano je da izgradnja traje narednih pet godina i da se odvija u nekoliko faza.
Prva faza izgradnje će biti izrada pilot projekta solarne elektrane kapaciteta do deset megavata u selu Ranutovac na površini od 30 hektara.
Kako pišu Večernje novosti, planirano je da za pet godina bude završena solarna elektrana dok će se u drugoj fazi graditi fabrika za proizvodnju fotonaponskih panela, kojima će se snabdevati kupci iz Evrope. List piše da narednih meseci partneri očekuju pozitivan odgovor Ministarstva za infrastrukturu i energetiku za dobijanje energetske dozvole.
Stanković je još naveo da postoji namera i da se deo proizvedene zelene energije preko solarnih elektrana kod Vranja izveze iz Srbije i prodaje na tržištu Evropske unije.
Na sajtu „Euro Solar Parks“ navodi se da će da energija proizvedena u solarnom parku u Vranju biti distribuirana i prodavana kompanijama van Srbije i u EU. Kompanija je navela i da je oko 480 hektara na teritoriji Vranja određeno za izgradnju, a da je mreža za prenos relativno blizu lokacije za izgradnju solarne elektrane.
Solarna elektrana vrednosti 300 miliona evra gradiće se na četiri lokacije - u Krivoj Feji, Babinoj Poljani, Gornjem Žapskom i lokaciji kod deponije Meteris.
„Euro Solar Parks“ ukazuje na solarne potencijale Srbije i ističe da je nivo sunčevog zračenja u Srbiji gotovo 40% veći od evropskog proseka.