Pajtić pravi tunel kroz Frušku Goru

29.03.2011 15:51:00
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić najavio je da će iduće godine početi izgradnja tunela kroz Frušku goru, koja bi koštala 38 miliona evra. Gradnja tunela je deo takozvanog master plana razvoja te najveće panonske planine u narednoj deceniji.
"Prvi veliki projekat tog master plana biće tunel kroz Frušku goru, koji je i jedan od prioriteta infrastrukturnog razvoja čitave pokrajine. Tunel je važan iz privrednog i ekološkog ugla, povezaće Bačku i Srem i osloboditi Frušku goru izduvnih gasova motornih vozila i drugih zagađenja", kazao je Pajtić.
Prema njegovim rečima, realizacija čitavog master plana u narednih 10 godina koštala bi 868 miliona evra, što će se finansirati iz državne i kase javnih preduzeća, kao i iz evropskih fondova i privatnih kompanija.

"Kada smo pre nešto više od pola godine preuzeli nadležnosti nad Nacionalnim parkom 'Fruška gora' istakli smo da želimo da to bude najuređeniji nacionalni park u našoj zemlji, da od Fruške gore stvorimo polugu daljeg razvoja Srema i cele Vojvodine", rekao je Pajtić predstavljajući plan održivog razvoja Fruške gore od 2012. do 2022. godine.
Pajtić je ukazao da je za tako kratko vreme, zahvaljujući potencijalima Univerziteta u Novom Sadu, pokrajinskih institucija i opština koje gravitiraju Fruškoj gori, urađena obimna studija, koja će se uskoro naći na javnoj raspravi, a u Skupštini Vojvodine bi, kao zvanični dokument, trebalo da bude usvojena oktobra ove godine.
"Time će se stvoriti uslovi za realizaciju sveobuhvatnog master plana razvoja Fruške gore, prvog u istoriji, koji na jedinstven način sagledava sve potencijale te planine, definiše izvore finansiranja i kapacitete nacionalnog parka", zaključio je Pajtić, koji je i predsednik radne grupe zadužene za izradu tog plana.
O dokumentu su govorili i njegov zamenik u toj radnoj grupi, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović, zatim prorektor Univerziteta Radovan Pejanović i direktor NP "Fruška gora" Dobrivoje Antonić.


Izvori:

      - B92


 
Aktuelne vesti
Na Prvoj Konvenciji održanoj u Sremskoj Mitrovici opštinama koje su ostvarile izuzetne rezultate u razvoju i primeni obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, upravljanju otpadom i vodama uručena je Povelja “Lider održivog razvoja”. Dobitnici su opštine: Kula, Ruma, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Vrbas, Sombor, Šabac, Srbobran i Sremski Karlovci. “Dinamični lideri sadašnjice koji vode opštine i gradove su suočeni sa sve većim socijalnim, ekonomskim i ekološkim izazovima.
Sajam poslova za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta "JobFair 14 –Kreiraj svoju budućnost!" održaće se jubilarni, deseti put, 3. i 4. novembra ove godine u Zgradi tehničkih fakulteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 73.
Princip objedinjavanja paleta i kontejnera(tzv. pallet pooling) podrazumeva da korisnici jednostavno iznajme opremu koja im je potrebna na određeni vremenski period za slanje proizvoda u maloprodajne objekte. Sistem objedinjavanja opreme nakon toga prikupi opremu, pošalje je na inspekciju, popravi ukoliko je to potrebno i vrati je nazad za sledeću upotrebu.Ovakvu uslugu isporuke robe na tržište u Srbijinudi kompanija CHEP.
Od 20. do 21. Septembra 2014. godine, svi posetioci festivala biće u prilici da se i pored ostalih sadržaja festivala upoznaju i sa ekološkom kućom koja promoviše zeleni pašoš i nekoliko sistema zelene gradnje.
Centralno-evropski forum za razvoj, CEDEF, je pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije, organizovao konferenciju: Napredne tehnologije ifinansiranje energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.
Tokom 2013. godine Titan Cementara Kosjerić uspela je da poslovanje održi u planiranim granicama, sa akcentom na izgradnju unutrašnjih kapaciteta. Sa druge strane, građevinski sektor Srbije i dalje trpi posledice krize – svedoci smo smanjenja broja velikih infrastrukrnih projekata, kao i projekata individualne gradnje koji su neophodni kako bi građevinska industrija ponovo počela da beleži rast.
Povodom vremenskih nepogoda koje su proteklih dana paralisale saobraćaj na pojedinim putnim deonicama u Vojvodini i snežnih smetova u kojima je satima i danima stotine građana bilo zarobljeno, a njihova bezbednost i zdravlje ugroženi, narodni poslanik i predsednik Zelenih Srbije Ivan Karić poslao je Vladi Republike Srbije Inicijativu za donošenje Republičkog plana za podizanje i razvoj vetrozaštitnih pojaseva, kako bi se slične situacije u budućnosti sprečile.
Vlasnici stanova i kuća u Srbiji dobijaće novi obračun nameta na imovinu. Uplatnice će za većinu građana biti uvećane između 20 i čak 80 odsto
Upravljanje otpadom u Srbiji je prioritetno pitanje zaštite okoline i jedno je od najzahtevnijih područja u smislu usklađivanja sa EU regulativom koja se sastoji od oko 600 pravnih akata u oblasti životne sredine, u odnosu na 300 koliko ih trenutno ima Srbija.
Tema Poslovno-investicionog skupa: „Biomasa – najveći investicioni potencijal Vojvodine“ bila je glavna tema drugog dana Manifestacije „Dani energetike“ koju organizuje Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine APV u saradnji sa CEDEF-om (Centralno evropski forum za razvoj). Skup je otvorila pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine, Nataša Pavićević Bajić, a o biomasi kao najvećem vojvođanskom potencijalu, govorili su prof. dr Miladin Brkić sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i prof. dr Milan Ševarlić, šef katedre za ekonomiku poljoprivrede i tržišta Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.
SPONZORI